30 Temmuz 2014 Çarşamba

BU BAYRAM BİZE BAYRAM

                                                             
Bir Ramazan ayı daha bitti. Aç susuz(!) geçirdiğimiz bir aydan sonra ne de güzel olacak bol şerbetli baklavaları ve kat kat açılmış suböreklerini yemek. Ne güzel olacak akraba ve dost meclislerinde hoş sohbet edip çay içmek. Uzunca bir aradan sonra gündüz gündüz bir şeyler yiyip içmenin garipliği saracak belki hepimizi. “Gitti, bitti mübarek deyip” hüzünlenecek kimimiz. Bu bayram tatil uzatılmadığı için gelemeyecek yakınları için üzülecek kimimiz. Ömrü hayatını eceliyle tamamlamış yakınlarının kabrini ziyaret edecek kimimiz.
 Bunlar iyi şeyler elbette ama bu bayram, bize bayram olacak ama sadece bize… Çünkü Suriye’de açlıktan kedi köpek eti yemek zorunda kalanlar, sadece Türkiye’den gelen yardımlarla hayatta kalmaya çalışanlar, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde. Irak’ta güya Allah adına güya peygamber davasına çıkan birilerince katledilen, sindirilen, sürülen, ezilen Müslümanlar, bizim gibi bayram edemeyecek herhalde. Filistin’de, Gazze’de metrelerce duvarların içinde sıkıştırılmış, her gün tepelerinden ateşler yağan, her doğan çocuğun savaşa doğduğu insanlar, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde. Doğu Türkistan’da oruç tutmasına dahi müsaade edilmeyen, bütün dünyanı görmezden geldiği, dirilmesin-direnmesin diye her türlü işkencenin mağduru olanlar, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde. Bosna Hersek’te Srebrenitsa’da hâlâ çocuğunun, annesinin, babasının veya kardeşinin cesedini veyahut kabrini bulamayanlar, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde. Mısır’da halkın seçimiyle geldiği halde önden gidenleri gibi hapsedilen ama ruhları ve kalpleri özgür olanlar, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde. Libya’da yıllarca diktaya katlanmak zorunda kalmış, onu devirdiği halde yakasını egemenlerden kurtaramamış ve her geçen gün daha çok batanlar çöl kumlarına, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde. Mali’de zenginliği bir tek kendisine verilmeyen, yürekleri tenleri kadar kara olmayanlar, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde. Somali’de havanın bile kendilerine çok görüldüğü sırf inandıklarından dolayı açlığa ve cehalete terk edilenler, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde. Orta Afrika’da önce İncil’le sonra tüfekle gelenlere aldanıp da dinlerinden dönmedikleri için katledilenler, bu bayram bizim gibi bayram edemeyecekler herhalde.
Saymakla bitmiyor ki. Bayram yapalım yapmasına ama unutmadan asıl bayramımızın bütün mazlum halklar kurtulduğunda olacağını. Kara yüzlüsü, çekik gözlüsü, kızıl saçlısı, beyaz sarıklısı, kalpaklısı, puşilisi ve hasılı bütün dünya mazlumları ,acı ama çoğu müslümandır bunların,  ne zaman bayram ederse gerçekten, biz de bayram ederiz bilesiniz istedim sadece yoksa tıkamak değil niyetim lokmalarınızı boğazınıza. Allah bizi gerçek bayramlara eriştirsin temenniyle vesselam efendim.

Hüseyin Hilmi ARSLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder